Upór natury - plakat filmu

Naturalne rolnictwo powinno być skarbem dla świata

Myślimy, że życie to wszystko co można zobaczyć…

Myślimy, że życie to wszystko co można zobaczyć, ale to co widoczne to tylko czubek góry lodowej, bo masa żywych organizmów, które widzimy – zwierząt i roślin – to mniej niż 10 % masy organizmów, które żyją w glebie, 40 cm wgłąb. W gruncie rzeczy, gleba nigdy nie sięga głębiej niż 40 cm. To właśnie sprawia, że Ziemia jest “terrą” – żywą planetą. Wszelkie życie ma swoje źródło tutaj. W tych 40 cm gleby. Czasem ma ona ledwo 5 cm grubości. W górach może to być nawet kilka milimetrów… ale w tych paru milimetrach… Poniżej są minerały. Podłoże skalne. A ponad nimi pojawia się życie.
– Stefano Bellotti – 

Wróćmy do początków… Do ziemi… Matki Ziemi

Czworo właścicieli winnic we Włoszech prowadzi życie, o jakim zawsze marzyli.

A ja oglądając film dokumentalny, który wyreżyserował Jonathan Nossiter zatrzymałam się w zawodowym i prywatnym świecie zastanawiając się nad tym kim jestem, nad wartością ziemi, która daje nam wszystkim życie i energię. Film “Upór natury” z 2014 roku wydał mi się tak uniwersalny, że tylko utwierdziłam się w przekonaniu, że mówienie o zainteresowaniach florystycznych bez powrotów do początków, czyli do miejsca, w którym rośliny wyrastają i w jaki sposób, jest zbyt uproszczone.

Upór natury - plakat filmu

To ziemia, która wydaje plony, także w postaci roślin wszelakich, kwiatów (nie tylko winorośli, o czym traktuje film), daje wszystko. Zatrzymajmy się czasem nad zagadnieniem wartości Ziemi na jakiej żyjemy, a na pracę rolników popatrzmy nie tylko jako na coś obciachowego (nie wiedzieć czemu de facto), ale jako coś dzięki czemu wyrośliśmy, skąd pochodzimy i dzięki czemu przetrwaliśmy i przetrwamy.

Zapraszam na kilka klatek z filmu i cytatów winiarzy z Włoch, którzy na temat uprawy winorośli i produkcji wina patrzą szeroko i nie jak winiarze, ale jak rolnicy, rolnicy szanujący naturę i jej wartość dla przetrwania, radości z życia i przyszłości.

Giovanna Tiezzi i Stefano Borsa

Giovanna Tiezzi i Stefano Borsa w XI-wiecznym klasztorze i winiarni w Toskanii odnaleźli sposób na uprawę winogron, owoców i wytwarzanie wina metodą, która jest zgodna z ich etruskimi korzeniami. Nie jest to łatwe zadanie, bo kontrolujący wszystko silny przemysł winiarski nakłada na nich kary za niestosowanie przemysłowych metod produkcji i dodatków chemicznych, co utrudnia im również sprzedaż wina w sklepach.

Upór natury - winnica w Toskanii - film o winie

Reprezentuję piąte pokolenie. Pierwszy krok na tej ziemi postawili moi pra-pradziadkowie. /…/ Już w latach 80. moja rodzina myślała o zrównoważonym rolnictwie. Mieli ogromny szacunek dla natury. Mój tata był fizykochemikiem. Napisał przepiękną książkę: “Czas historyczny, czas biologiczny”. Omawia w niej konflikt między czasem biologicznym czy naturalnym a czasem historycznym, czyli tym, w którym żyje i którego pożąda człowiek. Te dwa czasy walczą ze sobą, by się ze sobą spleść, żeby móc współdziałać.
– Giovanna Tiezzi z Pacina –
(località Pacina, 53019 Castelnuovo Berardenga, pacina.it)

Corrado Dottori i Valeria Bochi

Z kolei Corrado Dottori i Valeria Bochi wyprowadzili się z przemysłowego Mediolanu na farmę dziadka w magicznym Marches, gdzie pracują jako rolnicy w poczuciu sprawiedliwości społecznej.

Upór natury - film o winie - winiarze z farmy w magicznym Marches

Bo w rolnictwie różnorodność zawsze ma przewagę nad intensywną monokulturą. Nawet w winnicach. /…/ Krajobraz to nasze wspólne dziedzictwo. Wyraża naszą historię. /…/ Postęp jest możliwy tylko jeśli wychodzi od tradycji. Inaczej nie istnieje. /…/ Naturalne wino wyraża dany sezon. I tak, jeśli całkowicie zmienisz naturę wina, zdasz test DOC, ale to wino nie będzie wyrażało ducha tej ziemi w danym roku.
– Corrado Dottori prowadzący winnicę La Distesa – 
(Via Colonara 1, 60034 Cupramontana, Le Marche, Italia, ladistesa.it)

Elena Pantaleoni

Była bibliotekarka Elena Pantaleoni pracuje w winnicy ojca w Emilii i stara się przemienić ją w zupełnie utopijną rzeczywistość.

Upór natury - film o winie - winnica w Emilii Włochy

Należę do ruchu winiarzy. Produkujemy organicznie. Niektórzy biodynamicznie. Tworzymy wino bez siarczynów, na bazie naturalnych drożdży. Od początku skupialiśmy się na metodzie. Ale ją da się odtworzyć. Ile winnic przemysłowych produkuje dziś organiczne albo biodynamiczne wino? Dla celów marketingowych mówią o “winie bez siarczynów”. My robimy o wiele więcej. Tu chodzi o etykę nie tylko na poziomie winnicy i winiarni, ale i w kwestii cen naszych win i w tym jak współpracujemy z naszymi partnerami. Tu liczy się szacunek. Szacunek to podstawa.
– Elena Pantaleoni prowadząca pradawną firmę założoną ponad sto lat temu La Stoppa, znajdującą się w Emilia Romagna, w dolinie Trebbiola, niedaleko rzeki Trebbia, w prowincji Piacenza – 
(Azienda Vitivinicola La Stoppa di Elena Pantaleoni, Loc. Ancarano di Rivergaro 29029 (PC) ITALIA, lastoppa.it)

Stefano Bellotti

I wreszcie Stefano Bellotti – radykalny rolnik-poeta, który usilnie łamie wszelkie zasady w prowadzonej przez siebie awangardowej winnicy w Piemoncie.

Upór natury - film o winie - winiarz Stefano Bellotti

Dlatego też, te sadzonki, w chwili kiedy poczęstujesz je chemikaliami, tracą – zarówno empirycznie jak i biologicznie – zdolność wiązania węgla. A to podstawa ich komunikacji ze światłem. Roślina bowiem wiąże węgiel poprzez fotosyntezę, czyli zdolność liści do absorbowania światła, czyli energii solarnej. Roślina bezpośrednio absorbuje światło. Liść to jej organ odżywczy, a światło to pokarm. W przypadku zwierząt tak nie jest. Zwierzę potrzebuje światła, bo dzięki energii solarnej może się poruszać. Żyjemy, mówimy, bawimy się, kochamy dzięki energii słonecznej. I kosmicznej. Ale nie jesteśmy w stanie bezpośrednio absorbować światła. Roślina żyje dzięki niemu. Jeśli zwierzę spróbuje, odwodni się. Wyschnie na wiór. Ale nasze ciała potrzebują energii słonecznej. Sąd ją zatem czerpiemy? Źródłem światła słonecznego są rośliny. Jedzenie warzyw ma znaczenie, bo tak absorbujemy energię słoneczną. Jeśli osłabimy zdolność roślin do absorbowania słońca, to ograniczamy własną. Z czasem stajemy się zamknięci, smutni i przybici. I wreszcie – stajemy się puści w środku. Pozbawieni życiowej energii.
– Stefano Bellotti prowadzący gospodarstwo Cascina degli Ulivi w pobliżu Novi Ligure w Piemoncie – 
(Strada della Mazzola 12, 15067 Novi Ligure (AL) – Italia, cascinadegliulivi.it)

Bo naturalne rolnictwo powinno być skarbem dla świata

Wszystkich łączy jeden cel: chcą produkować wino w możliwe najbardziej tradycyjny sposób, z użyciem naturalnych metod, bez ulepszaczy i związków chemicznych i bez konieczności podporządkowania się ścisłym regułom obowiązującym w tym biznesie. Niestety nie jest to łatwe zadanie, bo nie każdy wierzy w sens ich walki o progresywne, ekologiczne i ekonomiczne rolnictwo.

Ci przedstawiciele szybko i prężnie rozwijającego się w Europie ruchu promującego naturalny sposób uprawy i produkcji wina napotykają na twardy opór, ale znaleźli na to rozwiązanie. Dzięki pomocy ekscentrycznego kuratora filmowego Gian Luca Farinelliego postanowili wykorzystać moc fabularnych filmów do zwalczania kłamstw na temat wina, które sprawiają, że każdy akt wolności w tym biznesie jest dziś traktowany jako akt niebezpiecznego sprzeciwu. Świat producentów wina zmienia się nie do poznania, podobnie jak otaczająca nas rzeczywistość i nie jest to wcale zmiana na lepsze. Wróg jest obecnie o wiele poważniejszy niż kiedyś.

Jeśli nie będziemy patrzeć wstecz, nie ma mowy o teraźniejszości. Jeśli nie znamy wielkich sukcesów, błędów, koszmarów, zapachów, smaków przeszłości – nie wiemy nic. Kim jesteśmy? My i nasz kraj? Czym są Włochy bez swojej przeszłości? Jest takie wyświechtane powiedzenie: “Bez przeszłości, nie ma przyszłości”. Ale to bzdura. Bo przyszłość i tak nadejdzie. Nawet bez przeszłości. Możemy zniszczyć wszystko, ale przyszłość nadal nadejdzie – cudownym zrządzeniem zdarzeń – bez nas. Jednak jeśli chcemy zrozumieć, kim jesteśmy i co robimy, żeby obudzić naszą świadomość, musimy patrzeć w przeszłość.
– Gian Luca Farinelli, włoski producent filmowy – 

W tej walce chodzi już nie o rywalizację czy globalizację, ale o przetrwanie ziemi, która powoli umiera pod wpływem nowoczesnych metod produkcji wina.

Upór natury - uprawa winorośli - film o winie

Oryginalny tytuł: Natural Resistance
Czas trwania: 1 godz. 25 min 49 sec.
Reżyseria: Jonathan Nossiter
Zdjęcia: Jonathan Nossiter, Paula Prandini
W rolach głównych: Stefano Bellotti, Elena Pantaleoni, Giovanna Tiezzi, Corrado Dottori, Gianluca Farinelli


opisy filmu oraz plakat pochodzi z serwisu filmweb.pl, sreeny we wpisie oraz cytaty pochodzą z filmu, a sam film można obejrzeć m.in. na CDA Premium, czy zakupić DVD np. na Allegro 

2 thoughts on “Naturalne rolnictwo powinno być skarbem dla świata

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.